در این آموزش قصد داریم نحوه اتصال به SQL Sever و کار بار نرم افزار SQL Server Management Studio (SSMS) را بررسی کنیم. ابتدا به این می پردازیم که SQL Sever چیست.

Microsoft SQL Server یک سیستم مدیریت پایگاه داده رابطه ای (RDBMS) است.  مهمترین قسمت  SQL Server، موتور پایگاه داده (Database Engine)  است. موتور پایگاه داده شامل یک موتور رابطه ای است که پرس و جوها را پردازش می کند و یک موتور ذخیره سازی که فایل های پایگاه داده، صفحات، فهرست ها و ... را مدیریت می کند. برای آموزش نحوه نصب  SQL Server میتوانید به این لینک مراجعه کنید.

SSMS چیست؟

SQL Server Management Studio (SSMS) یک محیط یکپارچه برای مدیریت هر زیرساخت SQL است. از SSMS برای دسترسی، پیکربندی، مدیریت، مدیریت و توسعه تمام اجزای SQL Server  استفاده می شود. در واقع SSMS محیطی برای اتصال به موتور پردازشی دیتابیس است. پس از اتصال می توان کویری های خود را نوشت؛ اجرا کرد؛ و دیتابیس ها را مدیریت کرد. برای دانلود SSMS می توانید به این لینک مراجعه کنید. 

اتصال به SQL Server

پس از نصب و اجرای SSMS با پنجره ای به شکل زیر رو بررو می شوید.  در این محیط در پنجره Connect to Server  می توانید سرور خود را انتخاب کنید . در قسمت Server Type می توانید نوع سرور خود را انتخاب کنید. سرور Database Engine اصلی ترین نوع سرور است. این سرور برای پردازش کویری های SQL مورد استفاده قرار میگیرد. ما Database Engine را انتخاب میکنیم.

 قسمت Authentication برای احراز هویت استفاده می شود. در این قسمت ما با چندین گزینه رو برو هستیم که معمولا از دو گزینه اول استفاده می کنیم. یک گزینه Windows Authentication و گزینه دیگر SQL Server Authentication است. اگر دسترسی که به ما داده شده است بر اساس یوزر ویندوزی ما است؛ گزینه  Windows Authentication را انتخاب و سپس بر روی Connect  کلیک کرده و به دیتابیس وصل می شویم. اما اگر دسترسی که به ما داده شده است به صورت حالت دوم یا SQL Server Authentication باشد؛ نام کاربری و رمز عبوری که ما داده شده است را در قسمتهای خواسته شده وارد و روی Connect  کلیک کرده و به دیتابیس وصل می شویم.

معرفی محیط SSMS

پس از اتصال به SQL Server در سمت چپ پنجره ای به نام Object Explorer را می بینیم. در این پنجره اشیا موجود در SQL Server را با ساختاری سلسله مراتبی می بینیم. در کنار آیکون سیلندر مانند نام و نسخه SQL Server  را می بینیم. در کنار هر کدام از فولدرهای زیر مجموعه علامت به اضافه و جود دارد که با کلیک بر روی آن اشیا زیر مجموعه را نشان می دهد.



مهمتری پوشه موجود، پوشه Databases است. Database ها برای نظم دهی و مدیریت جداول و سایر اشیا مرتبط با هم استفاده می شوند. آیکون دیتابیس یک سیلندر است.مثلا در یک شرکت تمامی جداول مرتبط با فروش در یک دیتابیس ایجاد می شود. در تصویر فوق در پوشه System Databases، دیتابیس های سیستمی قرار دارد. دیتابیس های سیستمی، دیتابیس هایی هستند که خود SQL Server برای نگهداری اطلاعاتی مثل یوزرها و جاب ها و ... از آن ها استفاده می کند. سایر دیتابیس هایی که ما ایجاد کرده ایم و در پوشه System Databases نیست؛ را دیتابیس های کاربر (User Databases) می نامند. 

با کلیک  بر روی علامت کنار نام یکی از دیتابیس ها، پوشه های دیگری نمایش داده می شود. مهمترین این پوشه ها، پوشه Tables است که جداول را می توانیم درون آن ببینیم. با کلیک کنار نام یک جدول لیست ستونهای آن جدول نمایش داده می شود.



جهت نوشتن کویری بر روی گزینه New Query از نوار ابزار کلیک میکنیم یا از میانبر CTRL+N استفاده می کنیم تا یک پنجره جدید باز شود. در صفحه سفید باز شده کویری خود را می نویسیم. و برای اجرای کویری دکمه F5 روی کیبورد را می فشاریم و یا از گزینه Execute در نوار ابزار استفاده میکنیم.  و در نهایت می توانیم خروجی کویری خود را ببینیم.

پایان